Bosklassen Stoumont - donderdag 1 juni 2017-06-01
212
Donderdag om 9 uur heeft een gids genaamd Gilbert ons uitleg gegeven over de natuur.
We hebben geleerd dat je om de 3 minuten lucht nodig hebt, om de 3 dagen water en om de 3 weken voedsel nodig hebt.
 
Wat je nodig hebt om te overleven in een bos is:
  • onderkomen bouwen in een donker bos
  • vuur maken
  • water vinden en koken
De gids heeft ons uitgelegd dat er in berkenschors olie zit en dus heel geschikt is om een vuurtje te maken. Hij heeft nog iets heel handigs uitgelegd: je kan de schors van een berk gebruiken als pleister. Hij heeft ons uitgelegd aan wat je diersporen kunt herkennen. Je kunt de dieren herkennen aan de voetsporen, uitwerpselen, geuren, etensresten en braakballen (de gids had daar een boekje over).
 
Dan moesten we hutten bouwen. Die moesten aan een paar dingen voldoen zoals:
  • waterdicht
  • heel stevig
  • naar het oosten gericht zijn
 
Daarna zijn we op stap gegaan naar een klein riviertje. De gids gaf ons veel uitleg over zuiver water. Het water is zuiver als je heel dicht bij een bron bent, als je bij een waterzuiveringsinstallatie bent of bij een bergriviertje.
Ook moesten we een leuk spelletje spelen: alle stenen uit het water halen en kijken of er zuiver water was aan de hand van insecten. Er waren ook veel salamanders en een kikker.
Dan was het grote moment: is het water zuiver of niet? En ja, na een grote puntentelling weten we dat het water zuiver is.
 
Tot slot gingen we heel lekkere soep en thee maken met allerlei lekkere ingrediënten. Om de soep en thee te maken moesten we veel planten en hout verzamelen.
Als we terug op het domein waren, zijn we direct gestart met de groenten te snijden en vuur te maken nadat we uitleg gekregen hadden van onze gids. Iedereen moest helpen met snijden en klaarmaken van de soep, toastjes, croissant en de thee.
 
Dan mocht iedereen proeven. Er waren veel goede commentaren!!!
 
vriendelijke groeten Arne, Alexander, Maxim, Viktor, Timo en Emiel