Bosklassen Stoumont - woensdag 1 juni 2016-06-01
187
Bezoek aan de grot van Comblain-au-Pont

Woensdagvoormiddag zijn we met de bus naar de grot van Comblain-au-Pont gereden. Eerst hebben we een kleine uitleg gekregen over het ontstaan van de grotten. Dan moesten we helmen aandoen voor de veiligheid om in de grot te gaan. Daar kregen we uitleg over stalagmieten en stalagmieten. Wij merkten ook twee vleermuizen op, wat zeer zeldzaam is in de lente want dan hebben de vleermuizen de grotten reeds verlaten. De temperatuur in de grot bedroeg ongeveer 10 tot 12 graden. In het diepste punt van de grot bevonden wij ons op 53 meter onder de grond. We ontdekten er ook een helder meertje. Het water is echter niet drinkbaar want boven de grot is er een landbouwakker. Daar spuit de boer soms pesticiden op, die mee met het regenwater doorsijpelen naar het meer.
Ons bezoek aan de grot duurde een groot uur.

Tijdens onze rondleiding hebben we 12 prachtige zalen ontdekt. Ze heten:
kabouterzaal
kerstzaal / Mariazaal
echozaal
CO²-zaal
dinozaal
wolfzaal
watervalzaal
zaal van de Koning van de Trollen
zaal van het heldere meer
heilige zaal
de slaapkamerzaal van de vleermuizen / mammoetzaal
zilverzaal (het zilver was kalksteen dat glinsterde)

Ons bezoek was heel interessant. We hebben veel bijgeleerd.

Maxime en Eline

Bezoek aan de burcht van Logne

En nu gaan wij ten aanval! Na ons bezoek aan de grotten hebben wij bij de burcht van Logne eerst onze pick-nick opgegeten. We wandelden op de heuvel naar de burcht toe. Toen we boven aankwamen stond er een gids ons op te wachten. Eerst hebben we een klein geschiedenislesje gekregen. Toen kregen wij een rondleiding in de burcht. Dan zijn we door de schuilplaats van de burcht gegaan en de gids vertelde er een legende over de Gouden Geit. Toen we klaar waren met de rondleiding was er een wedstrijd met de slingerarm (dat was een soort katapult waarmee we een bal konden afschieten). Het sluitstuk van het bezoek aan de burcht was de zoektocht naar een schat.
Voor onze terugreis naar Stoumont was er nog een korte wandeling langs de Ourthe. De avond verliep als volgt: avondmaal (vol-au-vent met rijst), dammen bouwen (FANTASTISCH!!!!), douchen (nat), ontspanning (relaxen) en slapen gaan (zzzzzzzzzzzz…)

Groeten van Sam en Olivier