Bosklassen Stoumont - woensdag 31 mei 2017-05-31
206
Woensdagmiddag zijn we met de hele klas naar de burcht van Logne geweest. We kregen eerst een rondleiding over het hele domein. Eerst hebben we geleerd dat Karel De Vijfde de burcht van Logne heeft gebombardeerd met gevolg dat de inwoners zich overgaven. Hij heeft dat gedaan in 1521. Het begon allemaal doordat de kasteelheer van de burcht van Logne  aan de Franse kant stond en daar was Karel De Vijfde tegen.
We hebben een grot bezocht onder de burcht waar Martha dood teruggevonden werd. Ze is gestikt in haar halskettingen. Volgens de legende is haar ziel in een gouden geit gekropen. Dat is gebeurd op Kerstmis tijdens haar eigen trouwfeest.
Als je nu op kerstmis naar de burcht gaat en de geit bij de staart neemt zal ze je vertellen waar de schat ligt.
Een zeer belangrijk wapen in de middeleeuwen was de slingerarm, We hadden geluk dat we eens in groepjes mochten proberen te schieten met de slingerarm. Natuurlijk met mankracht en niet met een tegengewicht.
Als laatste mochten we nog een zoektocht doen waarbij we een schat moesten zoeken in het hele domein. De verrassing was een gouden kan met karamelsnoepjes erin.
 
 
WEERAL EEN PLEZANTE LEERVOLLE DAG OP BOSKLASSEN!!!
 
van je verslaggevers: DANIEL, JANIE en RIEN!!!
 
 
Grotten van Comblain au pont
We werden allereerst in twee groepen verdeeld: 6A en 6B.
6A kreeg eerst een voorstelling over hoe de grotten door erosie van het water zijn ontstaan en 6B moest direct de grotten in. In de grot waren er veel stalagmieten en stalagtieten. Als een stalagtiet en een stalagmiet samen komen ontstaat er een zuil. Een stalagtiet is hol en een stalagmiet is vol.
In de grot zijn we 54 meter diep gegaan, het was er wel erg koud maar gelukkig hadden we een trui mee. Er zijn verschillende kamers en eerst zijn we langs de kabouterkamer geweest en daar zijn er allemaal mini-stalagmieten. Vooral grappig om te zien!
Daarna zijn we langs de kerststal-kamer gegaan. In de waterval-kamer zagen we stalagmieten die lijken op een waterval die versteend is. Het water blonk. De volgende kamer waar we binnen zijn geweest was de kleine meer-kamer. We hebben de kamer volledig stil en donker gemaakt en hebben geluisterd naar de druppels water die in de grot vielen.
Ook zijn we nog langs de zilverkamer gepasseerd. Er lag water op de rosten en het licht weerkaatste en daardoor werd de rots zilverkleurig. Er was langs de trappen een beeld in de rots  van een mammoet te zien.
In de grotten zijn er tussen oktober en april 9 soorten vleermuizen. Een vleermuis eet  per nacht 3000 insecten en dat is gelijk aan ⅓ van hun lichaamsgewicht. 6B had geluk en heeft een vleermuis gezien.
In totaal hebben we 640 trappen gedaan.
 
DE VERSLAGGEVERS : Cato & Laura & Steffie !!!