Bosklassen Stoumont - woensdag 5 juni 2019-06-05
80
Opnieuw vroeg uit de veren. Na het ontbijt vertrokken we met de bus naar Comblain-au-Pont. Daar kregen we eerst uitleg over het ontstaan van de grotten. De gids zei dat vleermuizen 3000 tot 4000 muggen eten per etmaal. In de grotten bedraagt de gemiddelde temperatuur 7-8 graden. In vele delen van het gewelf zit een spleet. In sommige grotten is er ook een luide echo. In verschillende zalen kan je met je fantasie bijvoorbeeld een dinosaurus, een mammoet of een gordijn zien. Overal zagen wij stalactieten en stalagmieten. In het diepste punt van de grot hebben de archeologen botten van wolven gevonden. Op het einde van de rondgang kwamen wij voorbij een klein riviertje. Terug naar de uitgang van de grot wandelend zagen wij nog twee kleine vleermuisjes.
Wat een prachtige en leerrijke ervaring!
Aansluitend aan ons bezoek aan de grotten van Comblain-au-Pont vertrokken wij naar de burcht van Logne.

Arne & Zoë

Na de grotten te bezoeken gingen we naar de burcht van Logne. De ingang zag er super leuk uit want het leek op een minikasteel, en bij de ingang stond er een interessant informatiebord. We startten bij het beneden plein. Daar zagen we een boom die ongeveer 250 jaar oud was. Er was ook een abdij maar die stond oorspronkelijk Luik.
Het voedsel van de burchtbewoners  bestond uit varkens-, kippen- en  koeienvlees. In het beneden plein zag je een huis dat er vroeger nog helemaal stond. Maar op vandaag zie je alleen maar afgebrokkelde stenen. Via informatie van vroeger kon men de burcht opnieuw in beeld brengen.

In de middeleeuwen  hadden de burchtbewoners niet veel wapens: alleen een kruisboog en  pijl en boog. En wat later hadden ze al een kanon. Niemand wou water gaan halen uit de Ourthe … dus maakte men een waterput. Die had een rad dat werd aangedreven door een lopende persoon.

Toen gingen we de natuurlijke grot in. . In de grot stond er een open haard en er werd eten in bewaard. De gids vertelde ook over liefdesverhaal. De uitleg die ze gaf, moesten we gebruiken om een schat te vinden.   
De burchtbewoners gingen via de gewone ingang, maar de leenheer betrad de burcht via de ophaalbrug. Toen gingen we naar de ingang van de Casemate  en vertelde  de gids dat de indringers konden aangevallen worden met een goedendag. We gingen toen naar het bovenplein en daar was de kamer van de leenheer, de enige kamer met verwarming. In de kamer stond een bad en daar kon men nog sporen zien van een toilet en van de kelder. De gids gaf uitleg  over de eetzaal hoe ze daar dansten en en rijkelijk tafelden. In de keuken waren nog sporen te zien van het fornuis, de barbecue,
en de afwasplaats. 

Braydn & Morgane