zoeken
   

Deze vernieuwde website van onze school is bijna volledig ontworpen en gemaakt met Open Source-programma's. Dit zijn programma's die volledig gratis van internet te halen én te gebruiken zijn. Dure aankopen van software waren dus niet nodig.
Ook op de computers op onze school proberen wij zoveel mogelijk gebruik te maken van gratis programma's. De redenen hiervoor zijn niet ver te zoeken: 1) de school bespaart er jaarlijks honderden euro's door (illegaal werken is immers niet aan de orde!) en 2) de leerlingen kunnen ook thuis verder oefenen zonder dat dit kosten meebrengt.
Ouders die schrik hebben voor de toegankelijkheid (gebruiksvriendelijkheid) van deze programma's kunnen we geruststellen: qua gebruiksgemak moeten ze niet onderdoen voor de dure alternatieven én de leerlingen zijn er héél vlug mee weg.

Een overzicht van enkele veelgebruikte en bekende programma's:

FIREFOX - Een heel veilige webbrowser; veel sneller dan zijn Microsoft-concurrent die bovendien veel beter voldoet aan de internationale standaarden. Firefox is hoe langer hoe populairder bij thuisgebruikers. Dit om de hiervoor vermeldde redenen én omdat er veel nuttige hulpprogramma's voorhanden zijn die het werken met dit programma nog gemakkelijker maken. Verder is Firefox minder vatbaar voor spyware en computervirussen.
Lees HIER meer over de mogelijkheden.

LIBREOFFICE - LibreOffice is een compleet en gratis Nederlandstalig kantoorpakket en bevat een Nederlandse spellingcontrole. Het is een volwaardige vervanger van Microsoft Office (Word, Excel en Powerpoint). Met LibreOffice kunt u probleemloos al uw bestaande Word-, Excel-, Powerpoint- en WordPerfect- en PDF-documenten openen, bewerken en opslaan.

Het LibreOffice-pakket beschikt over:
  • een tekstverwerker (Writer, vergelijkbaar met Word)
  • een spreadsheetprogramma (Calc, vergelijkbaar met Excel)
  • een presentatieprogramma (Impress, vergelijkbaar met Powerpoint)
  • een tekenprogramma (Draw)
  • een formule-editor (Math)
  • een database (Base, vergelijkbaar met Access)
Al deze programma's hebben een vergelijkbare look and feel als de onderdelen van Microsoft Office, zodat de overstap niet moeilijk zal verlopen. In LibreOffice kan u de bestanden opslaan in de verschillende Microsoft-formaten, maar ook als PDF-bestand! Handig als u zeker wilt weten dat de juiste lay-out behouden blijft in uw document(en).
THUNDERBIRD
Thunderbird: Een emailprogramma dat z'n werk veel beter doet dan bv. OutlookExpress. Thunderbird blijft de leider in online veiligheid en bevat nu een actieve bescherming tegen online fraude-mails en heeft een ingebouwde spamfilter. Je kan ook kiezen uit honderden nuttige add-ons om Thunderbird uit te breiden en het programma volledig naar uw hand te zetten.
OPENCLIPART

OpenClipArt: Verzameling van volledig gratis te gebruiken clipart. Zoeken hierin is nog wat moeilijk, maar zo goed als alle tekeningen zijn ook te vinden op http://www.clker.com/ Alle clipart die u op onze website tegenkomt is afkomstig uit deze verzameling (op de inkleurtekeningen na).
Abonneer nu op onze RSS-feed met de laatste updates!