zoeken
   


6lj  
Gert Troch  


Workshop chemie15.12.2019
Op donderdag 5 december hadden we een speciale les van een juf die Liesbeth heet, ze is gespecialiseerd in het vak chemie. Als je het woord chemie hoort, denk je meteen aan proefjes en testbuisjes. Maar dat is het niet!
We zagen in een filmpje dat we iedere dag te maken krijgen met chemie: onze kleren, eten, kleuren, meubels,… zonder de chemie zouden ze er niet zijn.

Na het filmpje kregen we op het bord een tijdsband te zien. Dan gingen we na of er wereldgebeurtenissen waren die met chemie te maken hadden. Nadat we dat bekeken hadden, konden we beginnen met het echte werk. Eerst deed Liesbeth een paar proefjes met ons. Zoals maïzena met water mengen. Dan krijg je een soort papje. Als je snel met je vinger in het papje drukt, zal je  niet door het papje geraken, maar als je langzaam in het papje gaat, dan zakt je vinger er wel in. Dus als je veel maïzena gebruikt en veel water, dan kan je in principe over water lopen. :-) We hebben ook gekeken welke kleur rodekoolsap heeft. Blauw, rood of paars? Eigenlijk kan het iedere kleur hebben. Je moet het gewoon met de juiste vloeistof mengen: iets zuur of bitter of iets dat daar tussen zit. De juf liet ons ook zien hoe pampers werken. Zo volgden er nog verschillende boeiende experimentjes.

Als afsluiter kregen we nog iets mee van Liesbeth: badzout met een geurtje en een kleurtje. Het was dus een heel leuke en interessante les.

 
De Grote Koekenbak12.12.2019
Hallo iedereen,

Op maandag 9 december was er naar aanleiding van de Warmste Week de Ketnet koekenbak op school om de Vlaamse autisme vereniging te steunen. Om 8.30 zijn we met het zesde leerjaar naar de turnzaal geweest om de koekenbak te starten. Samen met twee kleutertjes mocht elke leerling van het zesde leerjaar koekjes bakken. 

De leerkrachten, ouders en grootouders hadden alle ingrediënten al afgewogen en klaargezet zodat we er na het grondig handjes wassen meteen konden invliegen. We begonnen met de suiker en een ei in een kom te mengen, daarna moest de bloem en de boter erbij. Dan konden we alles met onze handen kneden. Als het deeg goed gekneed was, konden we het tot de juiste dikte uitrollen met een deegrol. Daarna mochten de kleutertjes met een 3D-geprint rondje de koekjes uitduwen. Toen mochten we ze versieren met smarties of een stempel van SteBaBeLei. Dan waren ze klaar om in de oven te gaan. 

Veel leerkrachten, ouders en grootouders namen de koekjes mee naar huis om te bakken. Na de speeltijd mochten alle andere kinderen van onze school de heerlijke koekjes ook maken. Dit vond iedereen super om te doen. In totaal hebben we meer dan 900 zakjes van honderd gram kunnen maken. We willen iedereen bedanken die zich heeft ingezet voor onze actie voor het goede doel! 

de leerlingen van het zesde leerjaar

 
Sinterklaas op school.05.12.2019
Op woensdag 4 december kwam de Sint met zijn pieten een bezoekje brengen aan onze school.
Maar de Sint was niet echt, het was een rare man met een hond aan de lijn. Hij had blijkbaar de echte Sint en zijn pieten opgesloten in een hokje. De juffen belden de politie om de valse Sint op te pakken. Uiteindelijk kregen we de Sint uit het hokje en gooiden de pieten allemaal picknickjes. We hebben dan gezongen en gedanst voor de Sint.
Na de speeltijd van 10u kregen we cadeautjes van Sinterklaas. Het waren spullen om in het zand te spelen. Maar de pieten zeiden dat ze de andere cadeautjes vergeten waren en ze later gingen brengen.
Het was een hele leuke ochtend!

 
Spelletjes spelen met de kleuters03.12.2019
Eens per maand op vrijdagvoormiddag speelt het zesde leerjaar spelletjes met de kleinste kleuters. Vandaag 29/11/2019 hebben we ook met de kleuters gespeeld. We hebben de kleuters veel geleerd tijdens het spelen: de kleuren, het verschil tussen groot en klein,... Maar intussen hadden we ook heel veel plezier met die schattige en lieve kleuters. Iedereen heeft er erg van genoten, zowel de kleuters als het zesde leerjaar.
 
Leerlingenraad 25 november03.12.2019
Maandag 25 november was er de eerste bijeenkomst van de leerlingenraad. Maar wat is dat nu eigenlijk? Wel, de leerlingenraad bestaat uit kinderen vanaf het derde leerjaar die dingen bespreken over een bepaald onderwerp op school.

Een van de dingen waar we het over hadden maandag ging over nieuwe spullen en speeltuigen op onze speelplaats. Elk kind mag zelf zijn eigen idee geven aan de kinderen van de leerlingenraad. Zo hebben we al een paar ideeën voor wat we allemaal kunnen doen.

We hebben ook nog iets anders besproken. Het ging over een kast, namelijk de weggeefkast. Dat is een kast die in de inkom staat en vanaf december open staat.
De bedoeling van die kast is om speelgoed dat je niet meer gebruikt om dat in die kast te leggen. Zo kan iemand anders, waarvan de ouders weinig geld hebben om zelf speelgoed te kopen, er iets uithalen. De afspraak is wel dat er alleen maar speelgoed in de kast mag staan!

De afgevaardigden voor de leerlingenraad,
Mona Decock en Robbe
 
de Groene Ridders19.11.2019
Hallo iedereen,

Vandaag geven we jullie een beetje meer informatie over hoe de groene ridders te werk gaan.

Op donderdag 23 november doet onze school terug mee aan de actie: zero afval! Die actie duurt tot en met 4 december. Het houdt in dat iedereen zo weinig mogelijk of geen afval meebrengt. Ieder kind krijgt een kaart. Gedurende 14 dagen zullen de groene ridders bijhouden wie afval meebrengt.
 
(Wij hopen natuurlijk dat jullie wel verstaan dat de Groene Ridders niet elk kind precies kunnen controleren op afval.)

De kinderen die geen afval meebrengen krijgen een stempel in de laatste speeltijd van de dag. Wie op het einde van de 2 weken een volle kaart heeft, mag meedoen met onze spellenmarkt.
Op de spellenmarkt zullen de kinderen spelletjes kunnen spelen. Die spelletjes zullen gemaakt zijn door de Groene Ridders.

Er zullen in die middagspeeltijd dingen zijn voor jong en oud. Er zal dus veel plezier gemaakt worden en wij hopen dat iedereen zijn best doet om zo weinig mogelijk (liefst geen) afval mee te brengen.

Vele groetjes van jullie Groene Ridders!
 
Spookjes maken19.11.2019
Voor halloween maakten we halloween spookjes en nu gaan we vertellen hoe we die hebben gemaakt .

We begonnen met een badmintonpluimpje. Daar deden we papier-maché rond. We gebruikten ongeveer 3 lagen om het stevig te houden. Als de lijm droog was, konden we de spookjes schilderen. We konden kiezen uit verschillende kleuren of zelf onze kleuren mengen. Toen iedereen klaar was met schilderen, werkten we onze wezentjes af met benen, armen, een staartje en iets voor op het hoofd.
Na het decoreren maakten vezen we er een schroefoog  in om het op te hangen met een draadje.
Nu hangen alle spookjes en monstertjes aan ons raam.

 
Bezoek aan Ename17.10.2019
Hallo iedereen,

Op donderdag 3 oktober zijn we met het zesde leerjaar naar de Abdij van Ename geweest. In de voormiddag hebben we veel bijgeleerd in het museum. Onze gids heette Monique. Het ene deel van het museum was een tijdlijn van de prehistorie tot de twintigste eeuw. Bij elke tijd lagen voorwerpen die gevonden waren in Ename. Er hing ook een groot scherm waar je de abdij in verschillende tijden kon zien. Aan de hand daarvan kregen we wat meer uitleg.

In het tweede deel van de voormiddag ontdekten we borden, skeletten en vazen uit de tijd van de abdij. We mochten zelfs echte dierenbotten vasthouden! De gids verdeelde ons in groepjes van 4 of 5 leerlingen. Per groep moesten we opdrachten uit een boekje uitvoeren. We kregen ook een zak met voorwerpen, bijvoorbeeld: dierenbotten, schedelstukken, stenen brokstukken, … . Eén van de opdrachten was: proberen te ontdekken bij welk dier de schedel hoorde. Eén leerling per groep mocht nadien verslag uitbrengen voor de hele groep. De gids stelde moeilijke vragen om te kijken of we wel goed opgelet hadden… Het was heel interessant en leerrijk!

We hadden zeer veel honger gekregen van al die boeiende dingen en mochten gaan eten in een café in de buurt. Door het mooie weer konden we zelfs buiten eten aan enkele tafels. Het was een zeer gezellige sfeer. Direct na het eten moesten we onze wandelschoenen aan doen, zodat we klaar waren voor de volgende stap…

Na de picknick zijn we naar de resten van de abdij gaan kijken. Daar bij de ruïne hebben we een zoektocht gedaan. We moesten aan de hand van een kaart de verschillende plaatsen van de abdij terugvinden. Tijdens de zoektocht konden we door de resten van de gangen lopen. Zo konden we ervaren dat de abdij echt wel groot geweest moet zijn.
Voor we vertrokken naar het bos kregen we nog uitleg van de meester over de abdij.

Eens aangekomen in het bos heeft de meester verschillende dingen uitgelegd.  Zo vertelde hij dat het vroeger te veel werk was om een omheining te plaatsen rond het bos.  Daarom hebben ze braamstruiken rond het bos geplaatst. Dit vormde een natuurlijke omheining die ervoor zorgde dat de dieren niet konden ontsnappen.

Na wat wandelen kwamen we aan bij de konijnenheuvel. We mochten deze eerst wat verkennen om daarna onze opdracht te krijgen. We moesten namelijk 10 verschillende soorten blaadjes zoeken.

We hebben afscheid genomen van de mooie omgeving en zijn met de bus terug naar school geweest. Het was een heel toffe en leerrijke uitstap.


 
Les dodehoek17.10.2019
Op maandag 14/10/19 heeft het zesde leerjaar meer geleerd over de dodehoek bij vrachtwagens. IMOG kwam langs met zijn vrachtwagen. Dan gaf er een mevrouw uitleg over de dodehoek. Daarna namen we allemaal kegels en zetten we rode kegels waar we de chauffeur niet konden zien, de gele kegels moesten we plaatsen waar we de chauffeur alleen door zijn spiegels konden zien. De groene plaatsten we waar we de chauffeur zijn gezicht rechtstreeks konden zien. Daarna ging de juffrouw kijken of we de kegels juist plaatsten. Ten slotte mochten we allemaal in de IMOG-vrachtwagen zitten om eens te kijken in de spiegels of de kegels allemaal juist stonden. We leerden heel wat bij en zullen nu nog voorzichtiger zijn als we een vrachtwagen zien. 
Minivoetbaltoernooi in Waregem12.10.2019
Op 9/10/2019 zijn we met zesde en het vijfde leerjaar (iedereen die zich inschreef) naar het minivoetbaltoernooi geweest met 13 jongens en 6 meisjes. De wedstrijden gingen door in Waregem aan de oefencomplexen van Jong Zulte Waregem.

We zijn er naar toe gegaan met 3 groepjes (1 meisjesgroep en 2 jongensgroepen). Daar hebben we 6  leuke en lastige voetbalmatchen moeten spelen. Een van onze groepjes heeft een mooie derde plaats behaald. Na de prijsuitreiking zijn we terug naar school gegaan, sommige doodmoe en andere nog springlevend. Het was een leuke, sportieve namiddag!

 
pag.

1

 ...

2

... 

3

 

Abonneer nu op onze RSS-feed met de laatste updates!