zoeken
   


6lj  
Gert Troch  


Snelkoppelingen07.09.2018


Hulp bij studiekeuze - linksWikipedia - encyclopedieLego Mindstorms NXTOefeningen in de papiervouwkunstDocumenten creëren in Google DriveVertalen Ned - Fr
 
Klasagenda06.09.2018

 
Stoumont 201924.05.2019


Download een lijst "Wat neem ik mee?"

De voorbije jaren werden we regelmatig geconfronteerd met teken. Het is interessant als u het een en ander van deze beestjes weet. Bekijk het document en KLIK HIER!

Bos en Sport
Route de l'Amblève 88
4987 Stoumont
tel.: 080 78 64 22 (enkel in noodgevallen)

email: bosklassen (at) beveren-leie.be

 
Stoumont 2019 - Programma24.05.2019


 
MAANDAG
DINSDAG
WOENSDAG
DONDERDAG
VRIJDAG
07.00
vertrek
(om 7.30u. verzamelen)
opstaan
klaarmaken
ontbijt
opstaan
klaarmaken
ontbijt
opstaan
klaarmaken
ontbijt
opstaan
klaarmaken
ontbijt
09.00
  voorbereiding en uitleg Mountainbike
Mountenbike naar Coo
begeleid bezoek aan de grotten van Comblain-au-Pont
WILDCRAFT


Wildcraft betekent “Levenstechnieken in en met de natuur”
Hoe warm blijven, water drinken en eten in de natuur?

 
kamers in orde brengen + inpakken
11.00
aankomst te Wéris
bezoek aan de dolmen en menhirs
beklimming van de Côte-de-Wannes
vertrek naar de burcht van Logne
pick-nick
vrije tijd
wandelingetje
verrassingsactiviteit
13.00
pick-nick
pick-nick
bezoek aan de waterkrachtcentrale van Coo
geleid bezoek aan de burcht van Logne 
pick-nick
terug naar Beveren-Leie
14.00
rit naar Stoumont bezoek aan (Plopsa-)Coo   
 
15.00
aankomst in Stoumont
verkenningswandeling
met de mountainbike terug naar Stoumont vieruurtje
verrassingsactiviteit
terug naar Stoumont
aankomst te Beveren-Leie (17.00u.)
18.30
avondmaal avondmaal avondmaal avondmaal in bed ;-)
19.30
kamers installeren
dammen bouwen
douchen
gezelschapsspelen
douchen
brieven schrijven
"De legende van de Fonds de quarreux"
gezelschapsspelen
douchen
avondspel
gezelschapsspelen

douchen
optreden van de "Mixties"

vrij podium + fuif

 
21.30
in bed in bed in bed vrij podium + fuif  
22.30

    in bed  
 
Stoumont 2019 - Foto en video24.05.2019

    
 
Stoumont 2019 - Kamernamen en Kruiden24.05.2019

 
In het spoor van WOI30.05.2019

Donderdag 23 mei 2019 gingen we met gids Gil Bossuyt op zoek naar sporen van WOI in de buurt van Beveren-Leie.
Eerst bleven we even in de klas om te luisteren naar de geschiedenis van Beveren-Leie in WOI.
We zagen foto’s van gebouwen in de buurt die toen een andere functie hadden dan nu. We zagen ook een interview met een oude mevrouw bij wie er in de eerste wereldoorlog een bom binnenviel. We hebben ook gehoord van het trauma van Nieuwenhove. Dat gaat als volgt: een jongen moest koeienmest zoeken maar hij vond een granaat uit de oorlog en hij toonde hem aan zijn klasgenoten. Er kwam een man en zei dat hij hem moest weggooien. De jongen deed het maar de granaat  ontplofte en ze waren allemaal dood.1) Na een korte fietstocht, kwamen we aan bij de kerk van Desselgem en daar heeft hij verteld over de slachtoffers van de eerste wereldoorlog die in desselgem zijn omgekomen.

2) Aan de brug naar Ooigem, bij de tank uit WOII, leerden we over de granaten die met een tank worden afgevuurd. Onze gids had zo 'n granaat mee en toonde dat die niet heel bleef in de lucht. Er zijn namelijk twee stappen: eerst vliegt de graant weg en dan ging de bom open en er vlogen allemaal loden bolletjes uit, shrapnels.
Op een veld dichtbij was er vroeger een vliegveld waar de soldaten konden landen.

3) De derde plaats waar we naartoe gingen, was een monument dat er dankzij Gil staat. Aan de herdenkingsplaat vertelde de gids over hoe de Ieren via een zelfgemaakte brug de Leie overstaken naar de Gentseweg. ‘s Avonds gingen soldaten via de brug naar de Gentseweg zodat ze daar om 7 uur ‘s morgens waren. Maar ze hadden geen geluk want de Duitsers zagen ze en ze werden beschoten waardoor veel soldaten sneuvelden.

4) Bij deze stop was vroeger een vliegveld. De vliegtuigen stonden gewoon maar in tentjes. Een van de piloten was Hermann Göring. Hij was in de Tweede Wereldoorlog de rechterhand van Hitler. Na WOII werd hij veroordeeld tot doodstraf omdat hij te veel misdaden had gedaan. De dag voordat hij werd opgehangen had hij een pil gepakt om zelfmoord te plegen. Hier stond er ook een boerderij van boer Donkele. Hij moest vertrekken omdat zijn boerderij onder vuur stond. Maar hij was zijn geld vergeten en keerde terug. Op dat moment belandde er een granaat op zijn huis en hij overleed.

5) Hier hebben we de pigtail leren kennen. Dat is een ijzeren staaf die je stil in de grond kan draaien om er prikkeldraad aan te hangen. De pigtail werd gemaakt in Zweden. Zweden leverde het aan alle landen die erom vroegen.
Aan de 'Helleput' was er tijdens WOI een opslagruimte. De munitiedepots lagen verspreid zodat de bommen van vliegtuigen niet alle munitiedepots in een keer raakten. Vroeger lagen er veel kleine  treinsporen om al het materiaal te vervoeren.

6) Roland Garros heeft een sterke band met Hulste. Op deze plaats heeft hij een noodlanding moeten maken omdat hij werd beschoten door de Duitsers en zijn vliegtuig was geraakt. Roland was ook een soort van uitvinder want hij heeft iets uitgevonden waardoor hij recht vooruit kon schieten zonder zijn schroef te raken. Zo kon hij veel Duitse vliegtuigen neerschieten. Toen hij was neergestort wou hij zijn vliegtuig laten wegbranden zodat de Duitsers zijn technologie niet konden gebruiken maar hij was te laat en ze hadden de technologie zelf veel beter gemaakt en ook een stuk veiliger. De Duitsers namen hem gevangen maar hij ontsnapte weer. Hij is doodgegaan door een vliegtuigcrash.

7) In Hulste staat een monument voor Roland Garros.

8) We zijn in Bavikhove gaan kijken naar de plaats waar vroeger een schietbunker stond. Die bunker had de vorm van een grote U en diende om de wapens af te stellen.

9) Bij de volgende stop stonden we bij het (oude) huis van meneer Bavik want dit huis stond er ook al in de Eerste Wereldoorlog. We kregen meer te horen over de piloot Manfred Von Richthofen, ook bekend als de Rode Baron. Hij schoot tientallen vliegtuigen naar beneden. Hij is gestorven in april 1918.

10) We fietsten door naar het gemeentehuis van Harelbeke. Daar vertelde Gill over Winston Churchill, die dan minister van munitie was. Hij kwam in Harelbeke op bezoek bij generaal Tudor. Samen gingen ze naar Ingooigem om naar het front te gaan kijken. De dag erna was hij in Desselgem. Daar ontplofte een granaat op 50 meter van zijn auto. Hij was dichter bij het front dan gedacht. Hij viel net niet in Duitse handen en zette zijn reis naar Gent verder.

11) Het kerkhof van Harelbeke was vroeger een munitiedepot (een plaats waar wapens en munitie verborgen werd). Op het kerkhof zelf liggen er 1016 soldaten begraven waarvan 10 van de Tweede Wereldoorlog. Op ieder graf staat een symbool van wat de soldaat deed in de oorlog (zoals een tankbestuurder,…). Er komen ook veel buitenlanders de begraafplaats bezoeken. Op een bepaald moment kwamen zelfs aboriginals de begraafplaats te bezoeken.

12) Bij de laatste stop zijn we naar het kerkhof van Beveren-Leie geweest. Daar ligt maar een soldaat. Volgen Gil Bossuyt is het Wilson Tegger, maar er zijn nog niet genoeg bewijzen om het zeker te zijn.

Terug op school deden we nog een quiz over alles wat we leerden.

We willen gids Gil van Frontaaltours nog eens bedanken voor de leuke en interessante dag!


 
Robocup Junior in Technopolis Mechelen18.05.2019 
schoolbezoek VTI Waregem05.05.2019

Op 26 april gingen we met het zesde leerjaar naar het VTI in Waregem. Om 8.30u. vertrokken we met de bus. Eerst verdeelden de meester en de meesters van het VTI ons in groepjes. We gingen langs in 4 lokalen waar we elke keer 1 onderdeel maakten van een heftruck die we dan in de klas in elkaar gaan steken. In 1 lokaal maakten we  een chauffeur voor de heftruck en een batch. Bij een ander lokaal maakten we de lichten van de heftruck die we met een schakelaar kunnen bedienen. In het derde lokaal kreeg je allemaal dingen van hout om de heftruck mee te maken. En in het laatste lokaal moest je gaatjes in metaal slaan en het metaal plooien. Dat wordt de vork van ons voertuig.
Na al die leuke activiteiten waren we rond de middag terug in school.
 
Wereld downsyndroomdag21.03.2019

Ook wij beseffen dat anders zijn normaal is. Daarom deden we vandaag mee aan de actie om 2 verschillende kousen te dragen. #steunkousen # werelddownsyndroomdag

 
 
pag. ...

1

... 

2

 

3

 

4

 

Abonneer nu op onze RSS-feed met de laatste updates!